ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

Надрукувати

Щорічно у третій четвер травня українці та друзі України в усьому світі відзначають День вишиванки – одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури.

День вишиванки в Україні народився в студентських та викладацьких колах. На сьогодні це свято відзначається понад 10 років.

32323.jpg - 904.47 kB

Історія української вишиванки налічує близько тисячі років. Традиція її носіння ріднить її з традиціями інших слов’янських народів, до національних костюмів яких також входять вишиті сорочки з орнаментом. Вишиванка протягом багатьох століть використовувалася українцями в повсякденному гардеробі, але водночас сприймалася як оберіг – символ здоров’я та краси. Вважалося, що орнамент вишиванки захищає від недобрих поглядів, невдач та хвороб.

Деталі і тематика орнаменту вишиванок унікальні для кожного історичного регіону України. За словами фахівців, найбільш впізнаваною сьогодні є Борщевська та Полтавська вишивка.

 7676.jpg - 120.61 kB

Одна з найвідоміших та найбільш креативних дизайнерів України Оксана Караванська дає молоді поради щодо поєднання вишиванки із сучасною модою: «Обираючи собі сучасну вишиванку, не бійся порушити закони автентики. Бо ці закони важливі хіба що музейчикам і колекціонерам.

Вишиванка дуже пасує до джинсів. Це так по-сучасному!

DSC_0022.jpg - 275.30 kB

 буде гарно взяти вишиванку під пояс. Це може бути або крайка, або шкіряний пасок. До речі, крайку можна зав’язати на стегнах по сорочці або ж запхати її у шльонки джинсів замість пояса.

Уяви собі, як оригінально виглядатиме поєднання квіткових орнаментів із гуцульською колористикою та мережкою. І все це, наприклад, на блакитному або зеленому льоні.

Категорично не раджу тобі одягати вишиту сорочку із чорною спідницею або чорними штанцями. Цце – не сучасно. Набагато краще з вишиванкою виглядатиме спідничка із тканини, подібної на традиційну плахту.

DSC_0034.jpg - 426.30 kB

DSC_0032.jpg - 581.28 kB

Не раджу тобі носити вишиванку щодня. Бо хоч не хочу ХХІ столітті вишита сорочка − це не буденно». (Стильна книжка для панянки)

Сьогодні українська вишиванка перетнула всі можливі кордони і з символу національної ідентичності перетворилася на всесвітній символ свободи і людської гідності.

DSC_0043.jpg - 573.07 kB
За традицією, в цей день всі охочі приходять на роботу або навчання у самому пізнаваному елементі українського костюма – у вишиванці. По всьому світу проводяться святкові ходи, акції та флешмоби в підтримку української культури.