Педагогіка початкової школи: фінський досвід

Педагогіка початкової школи: фінський досвід

Надрукувати

23-26 вересня 2019 р. в м. Києві, за результатами конкурсного відбору, було обрано із 27 закладів вищої освіти кафедру виховних технологій та педагогічної творчості Уманського державного педагогічного університету ім..Павла Тичини. Завідувач кафедри доц. Макарчук В.В. та доц. Коломієць Н.А. взяли участь в інтенсивному курсі «Педагогіка початкової школи: фінський досвід» , розробленому з урахуванням концепції «Нова українська школа»». Курс був організований в рамках проєкту «Фінська підтримка реформи української школи» («Навчаємось разом») за участі фахівців Школи підготовки вчителів Віккі при Гельсінському університеті .

З вітальним словом до учасників звернулись організатори заходу: Олена Лінник, державний експерт Директорату дошкільної і шкільної освіти Міністерства освіти і науки України; Роман Шиян, національний директор проєкту «Навчаємось разом»;

2

Арто Ваахтокарі, керівник проєкту «Навчаємось разом»;

3 1

Туйя Лаурен, радник з питань професійного розвитку вчителів проєкту «навчаємось разом».

4 1

Мета заходу полягала в ознайомленні освітян з фінською системою освіти і педагогікою початкової школи, фінським досвідом і кращими практиками.

Тренери інтенсивного курсу Анні Лоукоміес і Ретта Ніемі розкрили особливості фінської системи освіти, а саме: фінська програма підготовки вчителів початкових класів; розроблення освітньої програми; розроблення та використання навчальних матеріалів на рівні школи; практика та інструменти оцінювання в школі; шкільна освіта та виховання, співпраця між школою та батьками; професійний розвиток учителів. Представники вітчизняних університетів впродовж трьох днів брали участь у тренінгах, які дали можливість з’ясувати, чого може навчитися український педагог з освітніх новацій Фінляндії . Як результат, принципи, на яких базується фінський освітній успіх стануть частиною освітньої стратегії в Україні.

5

6

7

8

9

10

11

12

На завершення тренінгу його учасники отримали сертифікати, які вручав керівник проекту Арто Ваахтокарі та національний директор проєкту Роман Шиян.