МОЛОДІЖНИЙ ОБМІН «ВІД УМАНЯ ДО ПОЗНАНЯ: КОРДОН НЕ ПЕРЕШКОДА , СПІЛЬНЕ ЄДНАЄ … »

Надрукувати

  В Україні все більшої популярні набувають молодіжні обміни, адже підростаюче покоління відкрите до навчання та отримання нового досвіду. Своїми враженнями від поїздки до Польщі ділиться магістратка факультету початкової освіти – Олена Лобанова.

01

  1 жовтня 2023 року стартувала подорож до Республіки Польща. Я вперше відвідала цю країну не з туристичною метою, а як учасник грандіозного, молодіжного обміну «Від Уманя до Познаня: кордон не перешкода, спільне єднає … ».

  Перший етап проєкту тривав тиждень. Вразило майже все. Впродовж тижня було безліч зустрічей та екскурсій, учасники заходу були не просто туристами, а й реалізували мету: через залучення молоді до вивчення спільної історико-культурної спадщини посилити українсько-польський діалог. Для всіх учасників було відкрито завісу освіти в Польщі, а саме в Університеті імені Адама Міцкевича в Познані.

  Під час відвідування університету нам пощастило не тільки зустрітися з викладачами, керівництвом Університету, а й потрапити на головну подію – Інавгурацію початку академічного року в Університеті імені Адама Міцкевича. Це неймовірне дійство залишило багато вражень, якими ми поділилися за круглим столом на тему: «Співпраця України та Польщі у науково-освітній сфері».

03

  З метою зміцнення подальшої співпраці, всі учасники проєкту поринути у світ таємниць Другої світової війни, відвідали екскурсію в Центр шифрів «Енігма». Це місце я раджу відвідати кожному! Чому? З метою покращення знань про Другу світову війну.

  Під час приїзду польських учасників у село Дембіна (де проживали учасники проекту з України) було організовано безліч лекцій, круглих столів, диспутів, практичних занять та робіт у командах. Ми обмінювалися цікавими ідеями культурного надбання народів України та Польщі, пізнавали багато нового, щодо міжнародної діяльності та співпраці Університету імені Адама Міцкевича в Познані та Уманського Державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Розглядали важливі теми щодо міжнародної діяльності закладів вищої освіти в умовах війни.

  Ми не відчували втоми і були готові до нових подорожей, екскурсій, зустрічей та обговорень. Все проходило у легкій обстановці та спонукало до ще більшого пізнання культур один одного. Шукали відмінності та спільне в національній культурі українців та поляків, навіть під час переїздів з одного міста до іншого.

  Відвідавши місто Гнєзно, де на зустрічі з академічним та студентським складом Інституту європейської культури Університету імені Адама Міцкевича обговорювали досвід співпраці на тему: «Умань – Гнєзно: партнерство крізь роки». Під час екскурсій містом ми ознайомилися з історико-культурним минулим та архітектурною спадщиною міста Гнєзно.

  Дуже приємно було чути від польських студентів, що вони з нетерпінням чекали наступної зустрічі з гостями з України, тому що вона мала бути особливою – і це українська вечеря. Разом ми приготували українські національні страви – це стало яскравою родзинкою заходу. А майстер-клас з виготовлення ляльок-мотанок дав змогу сформувати в учасників нові навички.

05

  Наступного дня ми відвідали Курницьку бібліотеку Польської Академії Наук у м. Курник. У м. Калиш відвідали Військовий цвинтар з метою вшанування пам’яті українських вояків.

  Підводячи підсумки першого етапу проєкту, учасники презентували свої фото та відеовраження. Нам вручили подарунки, сувеніри, сертифікати, а далі – повернення до України…

04

  Другий етап проєкту чекав нас вже в Україні. Ми мали б приймати польських студентів у стінах нашої Альма-матері, але, через всім відомі події в нашій державі, другий етап проходив в онлайн форматі.

  16 жовтня 2023 року відбулося відкриття Української частини проєкту. Польські учасники в онлайн форматі змогли відвідати екскурсію Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини. На онлайн зустрічах поспілкуватися з керівництвом університету та представниками місцевої влади. Прослухали лекцію на тему «Київ в мініатюрі: етюди з історії Умані».

  Кожна онлайн зустріч була змістовною та пізнавальною: презентації, семінари, віртуальні квести, онлайн конференції, інтерактивні дискусії та віртуальні екскурсії. Тож, другий етап молодіжного обміну відбувся на одному диханні, виконавши всі завдання та досягнувши своєї мети!

  Щиро дякуємо всім учасникам заходу за співпрацю!

  До нових зустрічей!

00

06

07