«НАВЧАЄМОСЬ РАЗОМ. ФІНСЬКА ПІДТРИМКА РЕФОРМИ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ».

Надрукувати

 15 березня 2019 р. відповідно до листа-запрошення МОН України доцент кафедри виховних технологій та педагогічної творчості факультету початкової освіти Коломієць Наталія Андріївна взяла участь у презентації проекту «Навчаємось разом. Фінська підтримка реформи української школи».

Згідно з Угодою між урядами України та Фінляндії фінський уряд надає для втілення пріоритетних завдань Нової української школи 6 млн євро допомоги. Проект спрямований на підвищення якості освіти та суспільного сприйняття української освіти. Цьому сприятимуть три основні напрями (кластери) діяльності, саме за ними фінська система освіти є однією з найуспішніших у світі.

Так, кластер №1 «Розвиток компетентностей учителя – вдосконалення системи професійної підготовки» передбачає:

∙ моніторинг результатів запровадження нових програм з підготовки вчителів;

∙ підготовку професійних стандартів для директорів та вчителів початкової школи;

∙ інноваційні підходи в освітніх програмах для педагогічних університетів та закладів післядипломної освіти.

Кластер №2 «Популяризація освіти» передбачає:

∙ підвищення рівня обізнаності про реформу освіти та її підтримки суспільством;

∙ проведення цільових інформаційних кампаній;

∙ посилення інституційної спроможності МОН у сфері суспільних комунікацій.

Кластер №3 «Створення сучасного освітнього середовища» передбачає:

∙ створення ринку електронних освітніх ресурсів, зокрема підручників;

∙ розвиток Національної освітньої електронної платформи (НОЕП);

∙ поширення практики обміну досвідом між вчителями за допомогою сучасних цифрових технологій.

Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко під час відкриття заходу від імені Прем’єр-міністра та Уряду подякував фінським партнерам за підтримку реформи шкільної освіти в Україні. Віце-прем’єр-міністр наголосив, що для реформування освіти українські експерти обрали найкращий досвід фінського реформування середньої школи, оскільки фінська освіта максимально розкриває уподобання і потенціал дитини, формує необхідні компетентності у вільному демократичному середовищі.

53294870 342966679669021 1563003801919204673 N

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час виступу звернула увагу на те, що «…з фінською освітою нас насамперед поєднують цінності. Тому що ми в основу реформи поклали інтерес і підтримку кожної дитини. Ми виходимо з того, що кожна дитина має почуття гідності та потенціал, який можна розвивати. І ми маємо знайти спосіб підтримати усіх дітей, які народилися з різним станом здоров’я та в різних соціальних обставинах».

1552651839 8146

Не залишила Лілія Михайлівна поза увагою питання модернізації початкової ланки освіти. Вона наголосила на тому, що у рамках цього проекту будуть задіяні численні ЗВО за підтримки фінських колег, які працюватимуть та координуватимуть зусилля модернізації професійної підготовки майбутнього першого вчителя в ЗВО.

(відео)

1552651839 5123

У відкритті проекту також взяли участь Посол Фінляндії в Україні Юха Віртанен, Генеральний директор Фінської національні агенції з освіти Оллі-Пекка Хайнонен,  Керівник сектору співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Стефан Шленінг, вчителі та викладачі з усієї України, модератор заходу – куратор соціальної ініціативи «Право на освіту» Наталія Мосейчук.

1552651823 5970

1552651840 4783

У цілому проект спрямовано на підвищення якості освіти та суспільне сприйняття української освіти. Планується спільна розробка нової комунікаційної стратегії МОН щодо підвищення обізнаності широкого загалу щодо концепції Нової української школи. Також буде надано підтримку в розробці сучасних навчальних матеріалів, в тому числі для учнів з особливими потребами.