ПРАКТИЧНЕ СПРЯМУВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН КАФЕДРИ ВИХОВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ПЕДАГОГІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ

Надрукувати

   Кафедра виховних технологій та педагогічної творчості входить до складу факультету початкової освіти. Її професійно-педагогічна діяльність забезпечує мотиваційну, когнітивну та операційно-діяльнісну готовність студентів усіх спеціальностей факультетів університету до освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти.

    Викладачі кафедри забезпечують викладання широкого спектру педагогічних дисциплін. Зокрема, дисципліна «Робота педагога в позашкільних навчальних закладах» є провідною в системі професійно-орієнтованих дисциплін.

    Метою курсу є розкриття теоретичних аспектів організації освітнього процесу у позашкіллі та формування у студентів умінь і навичок ефективного поєднання на практиці теоретичних знань з інноваційними педагогічними методиками і технологіями. Навчальний предмет є новим перспективним напрямом педагогічної науки, що розкриває систему знань про освітню діяльність у вільний час.

    Так, студенти факультету початкової освіти щороку мають можливість трансформувати теоретичні знання в практичну діяльність під час проходження педагогічної практики в літніх оздоровчих таборах: «Артек-Буковель», «Фестивальний», «Дельфін», «Казкова долина», «Бригантина», Український дитячий центр «Молода Гвардія» тощо.

DSC 6024 Min

    Отримуючи безцінний досвід, студенти у період практики в таборах мають можливість включитися у виробничу діяльність; вирішувати психолого-педагогічні завдання і відповідати за їх вирішення.

DSC 5844 Min

    Під час практики студенти легко знаходять спільну мову з вихованцями, цікаво організовують роботу з дітьми, уміло застосовують свої навички педагога і вихователя.

DSC 0754 Min

   Мета навчальної дисципліни «Методика виховної роботи» полягає у формуванні в студентів знань, умінь і навичок виховної роботи, а також у забезпеченні їхнього особистісного розвитку як майбутніх класних керівників, суб'єктів виховної діяльності.

   У процесі вивчення дисципліни студенти вчаться визначати рівень вихованості учнів і рівень розвитку колективу; досліджують ефективні шляхи впливу на розвиток особистості; оволодівають практичними навичками організації та проведення виховної роботи в різноманітних формах; вчаться регулюванню і корегуванню міжособистісних стосунків у колективі, плануванню виховної роботи.

     Всі здобуті знання та навички студенти активно використовують під час проходження виробничої практики: уміло готують та проводять виховні години, зацікавлюють учнів різноманітними іграми, творчо вирішують педагогічні ситуації, знаходять підхід до кожного з вихованців.

    Навчальна дисципліна «Основи педагогічної майстерності» спрямована на вивчення сутності, основних напрямків і шляхів розвитку та формування майстерності сучасного вчителя. На заняттях з цієї дисципліни студенти вивчають методи і прийоми створення власного іміджу, стилю професійної діяльності, удосконалення особистісних та фахових якостей, що сприяє професійному становленню майбутнього вчителя.

    Всі знання і вміння, які отримали в процесі вивчення «Основ педагогічної майстерності» майбутні педагоги можуть творчо втілити на семінарських заняттях (моделювання педагогічних ситуацій, вирішення ситуаційних педагогічних завдань, ділові ігри, імітаційний тренінг, мозковий штурм, навчаючи вчуся, навчання у групах, «ажурна пилка»).

    Для реалізації студентської творчості викладацьким колективом кафедри проводиться щорічний «Фестиваль педагогічної творчості». Вже впродовж 30 років кафедра виховних технологій та педагогічної творчості проводить Тижні педагогічної творчості, що з роками перейменувалися у «Фестиваль педагогічної творчості». Фестиваль – це захід, який забезпечує дуже швидкий та ефективний творчий прорив свідомості його учасників до інноваційних ідей та концепцій у сучасній педагогіці. Програма фестивалю є цікавою і різноманітною, насичена позитивними емоціями та гарним настроєм! Наші студенти доводять, що завдяки знанням з дисципліни «Основи педагогічної майстерності», не розгубляться в реальних шкільних умовах і будуть завжди на висоті.

8

 9

7

 4

 Viber 2020 04 15 12 16 46 Min 1 1

00

    Шановні абітурієнти, майбутні вчителі, саме ви можете стати частинкою нашого дружнього колективу. Ми з радістю чекаємо на вас!