Heder6 1

Header6 0


Україна – Європейський Союз: від партнерства до асоціації

19 березня 2019 року доцент кафедри виховних технологій та педагогічної творчості Дзюбенко Ірина Анатоліївна, представляючи науковців УДПУ імені Павла Тичини, брала участь у міжнародній науково-практичній конференції «Україна – Європейський Союз: від партнерства до асоціації» у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Наукову дискусію, яка об’єднала понад 70 вчених з майже 50 українських та закордонних академічних інституцій, присвятили 25-річчю підписання угоди про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС.

Конференція є однією з ініціатив Української асоціації викладачів та дослідників Європейської інтеграції, які реалізуються за підтримки Програми ЄС Еразмус+ напряму ім. Жана Моне. Співорганізатором цього академічного заходу стали Українська асоціація міжнародного права та Національний офіс Еразмус+ в Україні. Конференція проводилась у співпраці з ініціативою «Європейський парламент – до кампусу» та за підтримки програми Львівської міської ради «Львів науковий».

Viber Image 2019 03 27 , 11.06.37

Основна мета конференції – комплексно переосмислити різні аспекти відносин між Українською державою та Європейським Союзом упродовж 25 років дії угоди, обговорити ключові здобутки і головні виклики взаємодії України з ЄС у майбутньому та поділитися рефлексіями щодо сучасних трендів європейських інтеграційних процесів.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися: ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник, голова Української асоціації викладачів і дослідників європейської інтеграції Ірина Сікорська, декан факультету міжнародних відносин Львівського університету, Надзвичайний і Повноважний Посол України, професор Маркіян Мальський, віце-президент Української асоціації міжнародного права, президент Європейського комітету із запобігання катування, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню Ради Європи Микола Гнатовський.

Viber Image 2019 03 27 , 11.06.57

Від імені організаційного комітету конференції до учасників звернувся Роман Калитчак, доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Університету, член правління Української асоціації викладачів і дослідників європейської інтеграції. Надалі в рамках пленарного засідання наукові доповіді представили завідувач кафедри європейського права Львівського національного університету імені Івана Франка, координатор Західного центру Української асоціації міжнародного права Михайло Микієвич («Угода про партнерство і співробітництво як важливий етап інтеграції України до ЄС»); президент Групи Спінеллі, запрошений дослідник Європейської Ради зовнішньої політики (Брюссель, Бельгія), депутат Європейського Парламенту від Великої Британії у 1999-2014 рр. Ендрю Дафф («Future of Europe»); координатор з питань України в Інституті східноєвропейських досліджень Варшава (Польща), Посол Польщі в Україні 2005-2010 рр. Яцек Ключковський («Політика Польщі і український шлях до євроінтеграції: 1994–2019 рр.); президент Асоціації з Європейських студій в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, керівник кафедри ім. Жана Моне в Університеті Макао (Китай) Пауло Канелас де Кастро («Is there crisis of values in the European union?»); віце-президент Української асоціації міжнародного права, професор кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ольга Буткевич («Колізії між зобов’язаннями за угодою про Асоціацію з ЄС та іншими міжнародними договорами України»).

У рамках конференції також відбулася відкрита пленарна дискусія координаторів проектів програми ЄС Еразмус+ напряму ім. Жана Моне в Україні, Львівський університет є одним із провідних учасників цієї програми та одним із двох університетів в Україні, де діють Центри досконалості ім. Жана Моне.

Після закінчення пленарного засідання гості та учасники конференції розділилися для роботи по секціях.

Viber Image 2019 03 27 , 11.07.10

На завершення двох днів роботи конференції відбулося засідання круглого столу та підведення підсумків дводенної роботи конференції.